Στη σύγχρονη εποχή των τεχνολογικών εξελίξεων εισέρχεται η ναυτιλιακή βιομηχανία. Σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον όπου η οικονομική διαφάνεια, η ψηφιακή μετάβαση και το οικολογικό αποτύπωμα της κάθε εταιρείας θεωρούνται από όλους τους αντισυμβαλλομένους της εκ των ων ουκ άνευ. Η επικράτηση στον ανταγωνισμό τα επόμενα χρόνια θα εξαρτηθεί πλέον και από αυτούς τους παράγοντες.

Στο πλαίσιο αυτό η Moore Greece και η SQLearn, ενώνοντας τις δυνάμεις τους, σχεδίασαν και δημιούργησαν μία πλατφόρμα που σκοπεύει να αποτελέσει το σημείο αναφοράς για τους επαγγελματίες των οικονομικών διευθύνσεων στον ναυτιλιακό κλάδο. Το όνομά της, Maritime Financial Reporting Masterclass.

Η Moore Greece, ανεξάρτητο μέλος της Moore Global, είναι μία ελεγκτική και συμβουλευτική εταιρεία που εξειδικεύεται στη ναυτιλίας αλλά και σε άλλους κλάδους. Καλύπτει υπηρεσίες ελέγχου και διασφάλισης, φορολογικές υπηρεσίες, υπηρεσίες εταιρικής διακυβέρνησης-διαχείρισης κινδύνων και συμμόρφωσης, συμβουλευτικές υπηρεσίες πληροφορικής, υπηρεσίες αγοραπωλησιών και λογιστικής, που προσφέρονται σε μεγάλες εταιρείες, οικογενειακές επιχειρήσεις και ιδιώτες.
Απασχολεί περισσότερους από 120 επαγγελματίες και είναι η πρώτη διεθνής λογιστική εταιρεία στην Ελλάδα με περισσότερα από 55 χρόνια παρουσίας στην τοπική αγορά.

Η SQLearn είναι εταιρεία ελληνικών συμφερόντων, η οποία εδρεύει στον Πειραιά και εξειδικεύεται στην παροχή ηλεκτρονικής εκπαίδευσης από το 2006. Είναι αφοσιωμένη στη βελτίωση της ασφάλειας στον τομέα της ναυτιλίας και χρησιμοποιεί μεθόδους e-learning για την εξέλιξη της ναυτικής εκπαίδευσης μέσω ευέλικτων και διαδραστικών τεχνικών μάθησης. Παρέχει τις υπηρεσίες της σε περισσότερα από 800 πλοία και 30.000 ναυτικούς. Τα μαθήματα ηλεκτρονικής εκπαίδευσης της SQLearn έχουν σχεδιαστεί σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα πρότυπα e-learning και χρησιμοποιούν στοιχεία πολυμέσων, όπως αφήγηση, 2D και 3D animation.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Moore Greece, Κώστας Κωνσταντίνου και ο ιδρυτής και επικεφαλής της SQLearn, Σπύρος Γκούμας μιλώντας στο «business stories» εξηγούν τα νέα επιχειρηματικά δεδομένα της ναυτιλιακής βιομηχανίας.

– Ποια είναι η ανάγκη που εντοπίσατε στην αγορά και αποφασίσατε να συνεργαστείτε;
Κ.Κ.: Η σύγχρονη ναυτιλιακή εταιρεία ενεργεί πλέον σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον όπου η οικονομική διαφάνεια θεωρείται από όλους τους αντισυμβαλλομένους της ως δεδομένη και έτσι η ανάγκη για την προετοιμασία οικονομικών καταστάσεων με βάση τα διεθνή πρότυπα ή κάποιο άλλο γενικά αποδεκτό πλαίσιο έχει ξεφύγει από τον στενό κύκλο των εισηγμένων. Ολες οι εταιρείες έχουν ανάγκη από οικονομικές διευθύνσεις οι οποίες όχι μόνο να γνωρίζουν τα πρότυπα αυτά αλλά και να μπορούν να τα εφαρμόσουν σωστά στην καθημερινότητα της ναυτιλίας.
Στην αγορά δεν υπάρχουν πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα να εστιάζουν στην πρακτική εφαρμογή των προτύπων και θέλαμε εδώ και καιρό να κάνουμε κάτι που να είναι σύντομο και περιεκτικό, μια σειρά από Masterclasses, αλλά δεν μπορούσε να γίνει με συμβατικό τρόπο. Η SQLearn με την τεχνολογία της το έκανε δυνατό και έτσι κάναμε αυτή τη συνεργασία.

Σ.Γ.: Οι εξελίξεις που περιγράφει ο Κώστας δεν αφορούν μόνο την ανάγκη για την οργάνωση εξειδικευμένων πλέον οικονομικών τμημάτων των ναυτιλιακών εταιρειών, αλλά και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ναυτιλίας γενικότερα. Επομένως, κάθε νέα υπηρεσία που οργανώνεται για να υπηρετήσει τις ανάγκες της ναυτιλίας θα πρέπει να διέπεται από δύο αρχές, αυτή της ψηφιακής μετάβασης και δευτερευόντως του οικολογικού αποτυπώματος της προτεινόμενης λύσης.
Ο συνδυασμός λοιπόν της εξειδικευμένης γνώσης της Moore σχετικά με την προετοιμασία οικονομικών καταστάσεων και της τεχνογνωσίας της SQLearn για την ανάπτυξη και παροχή ψηφιακής εκπαίδευσης στη ναυτιλία δημιούργησε ένα καινοτόμο προϊόν που αποτελεί τη λύση για το οικονομικό τμήμα κάθε ναυτιλιακής εταιρείας η οποία σχεδιάζει με τις παραμέτρους που καθορίζουν σήμερα την παγκόσμια οικονομία, άρα και ένα από τα δυναμικότερα μέρη της που είναι η ναυτιλία.

– Πού ακριβώς στοχεύει η συνεργασία σας;
K.K.: Η συνεργασία μας ήταν φυσικό επακόλουθο της σύμπνοιας που έχω με τον Σπύρο σε θέματα που αφορούν το μέλλον της ελληνόκτητης ναυτιλίας και της θέλησής μας να τη βοηθήσουμε να παραμείνει στην πρώτη θέση στον κόσμο. Αναπτύξαμε λοιπόν Masterclasses τα οποία καταπιάνονται με πολύ συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει μια ναυτιλιακή εταιρεία και τα οποία ενδέχεται να επηρεάσουν σημαντικά τις οικονομικές της καταστάσεις. Τα σεμινάρια αυτά τα παρουσιάζουν εξειδικευμένοι ορκωτοί, «μάχιμοι» partners του γραφείου μας, οι οποίοι τα αντιμετωπίζουν στην καθημερινή τους εργασία και τα εξηγούν στη γλώσσα της ναυτιλίας. Ολα αυτά, μαζί με εργαλεία που παρέχονται, είναι στημένα πάνω στη μοναδική πλατφόρμα της SQLearn, η οποία είναι σχεδιασμένη ώστε να είναι φιλική στον χρήστη και να του δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης σε αυτήν όποτε το επιθυμεί και με όποιο μέσο διαθέτει π.χ. κινητό τηλέφωνο.

Σ.Γ.: Η SQLearn είναι μια εταιρεία που έχει τη γνώση και την εμπειρία να μετασχηματίζει εκπαιδευτικό υλικό που προορίζεται για συμβατική εκπαίδευση σε υλικό για e-learning – CBT όπως έχει μάθει να το αποκαλεί η ναυτιλία. Οπότε κάθε φορά που θέλει να αναπτύξει έναν νέο κύκλο μαθημάτων απευθύνεται στους ειδικούς που έχουν τη γνώση για τα μαθήματα αυτά, ώστε να πάρει το καλύτερο δυνατό πρωτογενές υλικό. Θεωρώ ότι καλύτερος συνεργάτης, για το θέμα των οικονομικών καταστάσεων που πραγματεύεται ο κύκλος των μαθημάτων που αναπτύξαμε, από τη Moore δεν θα μπορούσε να υπάρχει. Με την ευκαιρία θα ήθελα να τονίσω, γιατί πίσω από τις εταιρείες βρίσκονται οι άνθρωποι, τη δημιουργική συνεργασία που υπήρξε μεταξύ των υπευθύνων των ομάδων εργασίας από τις δύο εταιρείες και να τους ευχαριστήσω για το εξαιρετικό αποτέλεσμα.

– Ποιο είναι το πλεονέκτημα της πλατφόρμας;
Κ.Κ.: Το ότι τα σεμινάρια είναι πάνω σε ειδικευμένη εκπαιδευτική πλατφόρμα και δεν είναι απλά «διαθέσιμα online». Η πλατφόρμα επιτρέπει στην εταιρεία να διασφαλίσει ότι το προσωπικό της είναι πάντα ενημερωμένο με όλες τις τελευταίες εξελίξεις για το πώς τα διάφορα γεγονότα στη ναυτιλία λογιστικοποιούνται βάσει διεθνών προτύπων, καθώς και ότι όποιος έχει παρακολουθήσει το μάθημα θα έχει καλύψει πλήρως το γνωσιακό αυτό επίπεδο. Ενα άλλο πολύ σημαντικό πλεονέκτημα της πλατφόρμας είναι ότι βεβαιώνει πως όσοι το παρακολουθήσουν θα πάρουν ακριβώς το ίδιο επίπεδο εκπαίδευσης και η εταιρεία θα είναι σίγουρη ότι τα στελέχη της έχουν εκπαιδευτεί με συνέπεια και ομοιομορφία.
Τελευταίο, αλλά πολύ σημαντικό, είναι ότι οι συμμετέχοντες θα έχουν πρόσβαση στα διάφορα εργαλεία και εφαρμογές της Moore, τα οποία χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας και έτσι θα μπορούν να εφαρμόσουν αυτά που έχουν διδαχθεί στο συντομότερο δυνατό χρόνο.

Σ.Γ.: Κάθε οργανωμένη εταιρεία στην εποχή μας θέλει να έχει μια συνολική εικόνα των εκπαιδεύσεων, των πιστοποιητικών αλλά και μια σειρά παραμέτρων που αφορούν την εκπαίδευση των εργαζομένων της ή των συνεργατών της. Η πλατφόρμα δίνει τη δυνατότητα της συγκέντρωσης όλων των στοιχείων που αφορούν την εκπαίδευση και ως εκ τούτου μπορούν στη συνέχεια να εξαχθούν μια σειρά από δείκτες, όπως ο μέσος όρος βαθμολογίας των εκπαιδευομένων, ο μέσος χρόνος παρακολούθησης ενός συγκεκριμένου μαθήματος για την απόκτηση ενός πιστοποιητικού. Παράλληλα, με βάση τον σχεδιασμό της εκπαίδευσης, η πλατφόρμα επιτρέπει την οργάνωση ξεχωριστού learning path για την ειδικότητα κάθε εργαζομένου, ώστε να υπάρχει το καλύτερο δυνατό εκπαιδευτικό αποτέλεσμα.

– Σε ποιους απευθύνεται;
K.K.: Η πλατφόρμα αυτή, Maritime Financial Reporting Masterclass όπως την ονομάσαμε, απευθύνεται κατά κύριο λόγο στα λογιστήρια εταιρειών και ειδικότερα σε όσους από την οικονομική διεύθυνση ασχολούνται με τη σύνταξη αναφορών προς τη διοίκηση, καθώς και οικονομικών καταστάσεων γενικότερα. Αυτοί θα πάρουν σίγουρα πολύ γρήγορα άριστη και σχετική εκπαίδευση που θα τους βοηθήσει άμεσα στην καθημερινότητά τους. Τα σεμινάρια αυτά σίγουρα μπορούν να βοηθήσουν και την υπόλοιπη διοίκηση της εταιρείας γιατί μέσω του υλικού αυτού θα είναι σε θέση να καταλάβει καλύτερα τους παράγοντες που επηρεάζουν την εικόνα της εταιρείας, όπως παρουσιάζεται μέσα από τη χρηματοοικονομική πληροφόρηση, και έτσι θα είναι σε θέση να τους διαχειριστεί καλύτερα. Το υλικό αυτό είναι βέβαια πολύ χρήσιμο και σε όλους τους εξωτερικούς χρήστες των οικονομικών καταστάσεων -τραπεζίτες, δικηγόρους, επενδυτές, αναλυτές- που θα μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα τους αριθμοδείκτες και τα άλλα KPIs που χρησιμοποιούν για την αξιολόγηση της εταιρείας. Επίσης, όποιος θέλει να σταδιοδρομήσει στην οικονομική διεύθυνση μιας ναυτιλιακής και να μάθει πώς εφαρμόζονται τα διεθνή πρότυπα στη ναυτιλία μπορεί μέσω αυτής της πλατφόρμας να τα δει πολύ αναλυτικά, να πιστοποιηθεί και έτσι να μπορέσει να αναζητήσει ευκολότερα εργασία σε μια ναυτιλιακή εταιρεία.

– Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
Κ.Κ.: Τη συνεργασία Moore και SQLearn τη βλέπουμε ως μια αρχή, που συνδυάζει την πολύ εξειδικευμένη γνώση της Moore στη ναυτιλία με την κορυφαία online learning πλατφόρμα και μεθοδολογία της SQLearn. Θα συνεχιστεί και σε άλλους τομείς του γνωσιακού μας αντικειμένου, ώστε να προσφέρουμε στις ναυτιλιακές εταιρείες πολύ στοχευμένη και πρακτική γνώση σε δύσκολα θέματα τα οποία την απασχολούν. Είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε πολύ όμορφα αποτελέσματα.

Σ.Γ.: Με την έναρξη της συνεργασίας με τη Moore, η SQLearn θεωρεί ότι βρήκε έναν αξιόπιστο συνεργάτη για να μπορέσει να αναπτύξει μια σειρά από νέους τίτλους ή υπηρεσίες που θα δώσουν λύσεις στις προκλήσεις του συνεχώς μεταβαλλόμενου οικονομικού περιβάλλοντος της ναυτιλίας. Οπότε, σημειώστε, είμαστε ακόμη στην αρχή της υλοποίησης των σχεδίων τα οποία έχουμε ήδη συμφωνήσει με τη Moore.

Διαβάστε ακόμα:

Οι Ρώσοι σφυροκοπούν την Ουκρανία: Πολλαπλές εκρήξεις στο Κίεβο – Αποκλεισμένη η Μαριούπολη

Κρίση στο φυσικό αέριο: Ευρώπη και Ελλάδα θωρακίζονται για την επάρκεια – Ξεπέρασε τα €212 την Παρασκευή

Σταϊκούρας: Τις επόμενες εβδομάδες το έκτακτο επίδομα για τη στήριξη των ευάλωτων